DID YOU KNOW? Every month, a customer is surprised with a free mystery box worth €75!
FREE tester with your order × FREE shipping on orders over €50
De dag dat je dochter voor het eerst ongesteld is, vergeet ze waarschijnlijk haar leven lang niet meer. Het is een indrukwekkend moment. Voor je dochter is het fijn als ze daarop is voorbereid. Sommige moeders willen er een feestje van maken als het zover is. Maar ook bij veel gezinnen is er nog steeds schaamte of onzekerheid over dit onderwerp. Wij willen met onze First Period Box meegeven dat het iets moois is, dat het absoluut gevierd mag worden dat jouw dochter vrouw wordt. In veel culturen wordt dit al gedaan.
Het is goed als de menstruatie een positieve associatie krijgt en je dochter leert dat ongesteld zijn gezond is en erbij hoort. Je hoeft niet gelijk een taart te kopen en de stingers op te hangen. Wij hebben de First Period Box gemaakt zodat jij jouw dochter op een fijne manier kunt voorbereiden. Er zit o.a een kruik in tegen de pijn, wat lekkers om mee op de bank te kruipen en nog wat fijne dingetjes om even tot jezelf te kunnen komen.
Hieronder nog het een en ander hoe je jouw dochter kunt helpen voorbereiden, maar ook fijn voor jezelf als je het wat lastiger vindt waar je nou moet beginnen.
Waarschijnlijk herinner je het je nog goed: het moment waarop je je eerste menstruatie had. Een bijzonder maar vooral ook gek moment, want wat moet je hier nou weer mee? Het is voor jou ongetwijfeld een verre herinnering en daarom frissen we je geheugen graag even op: iemand anders begeleiden bij een eerste menstruatie is toch nét even wat anders…
Allereerst is het belangrijk om er met je kind over te praten, zodat ze er niet alleen voor staat. Voor het eerst ongesteld worden is niet niks: het geeft aan dat het lichaam in staat is tot voortplanting en daarbij komen misschien ook veel vragen. Het is fijn als je tiener weet dat ze daarmee bij jou of je partner terecht kan.
Op welke leeftijd voor de eerste keer ongesteld?
Laten we beginnen bij het begin. Zo'n allereerste menstruatie heeft een naam, het wordt de ‘menarche' genoemd. Die term komt van het griekse woord ‘menos', wat ‘maand' betekent. Vrij logisch, dus! De meeste mensen krijgen hun eerste menstruatie tussen de 12 en 13 jaar oud, meestal twee tot twee en een half jaar na de eerste puber-tekenen. Als een kind vóór de leeftijd van 8 jaar menstrueert wordt dit als abnormaal vroeg gezien, na de leeftijd van 16 jaar als abnormaal laat.
Elk kind is anders en ook elk lichaam ontwikkelt zich in een ander tempo. Er is dus geen specifieke leeftijd waarop iemand ongesteld zou moeten worden. Toch zijn er dingen die invloed kunnen hebben op de hormonen, bijvoorbeeld het gewicht of hoe actief een kind is.
Symptomen
Sommige kinderen krijgen geen symptomen voor ze ongesteld worden, terwijl anderen al een paar dagen PMS-symptomen hebben. En omdat je tiener dit nog nooit meegemaakt heeft, kunnen die klachten verwarrend zijn. Er is een hele waslijst PMS-symptomen die je samen in de gaten kunt houden: een opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, veel puistjes, rugpijn, constipatie, diarree, vermoeidheid, extra prikkelbaar zijn, veel honger of veel vaginale afscheiding: alle minder fijne dingen die bij het menstruatie-pakketje komen.
Eerste menstruatie
Een eerste menstruatie duurt vaak niet zo lang én is meestal ook nog niet zo heftig: gelukkig maar, want zo kan je kind even wennen aan de situatie. Het houdt meestal een paar dagen aan. Het kan even duren voor er een regelmatige cyclus is. Vanaf dan duurt een menstruatie vier tot zeven dagen. Toch is het niet gek als je kind juist een paar weken bloedt, ook dat kan onderdeel zijn van het op gang komen van de cyclus.
De gemiddelde menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar ook alles tussen de 21 en 45 dagen is vrij gangbaar. Vooral in de eerste paar jaar dat iemand ongesteld is kan bijna alles onder ‘normaal' geschaard worden: de een menstrueert heel licht, de ander heel heftig. De een heel kort, de ander juist lang.
Wat is menstruatie?
Dat is waarschijnlijk de eerste vraag die je krijgt van je dochter. Menstruatie is een teken dat je geslachtsrijp bent: je bent in principe in staat om zwanger te worden. Meisjes worden geboren met een grote voorraad eicellen in hun eierstokken, die één voor één gaan rijpen vanaf de puberteit. Ongeveer twee weken voor de eerste menstruatie is de eerste eisprong: een rijpe eicel verlaat de eierstok en gaat naar de eileider. Ook wordt de ‘bekleding’ van de baarmoeder (het baarmoederslijmvlies) wat dikker, zodat het eitje zich erin kan nestelen als het wordt bevrucht.
Wordt het eitje niet bevrucht, dan sterft het af. Het extra laagje baarmoederslijmvlies wordt afgestoten en komt vermengd met bloed naar buiten via de vagina: dit is de menstruatie. Als de menstruatiecyclus regelmatig is geworden, herhaalt dit proces zich ongeveer elke maand. Er rijpt een eitje en twee weken later word je ongesteld.
De eerste menstruatie: dit gebeurt er
Bij de eerste menstruatie is er vaak nog licht bloedverlies en roodbruine afscheiding. Je dochter kan (ook de dagen ervoor al) last hebben van buikpijn, rugpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en emotionele buien. De emoties komen door de hormonen, maar kunnen ook komen doordat ze het een indrukwekkende gebeurtenis vindt om voor het eerst ongesteld te worden.
Het ís ook een mijlpaal. Misschien vindt ze alle veranderingen in haar lichaam leuk, maar het kan haar ook verdrietig maken: het is weer een beetje afscheid nemen van de kindertijd. Of misschien vindt ze het allemaal maar verwarrend dat haar lichaam ineens dingen gaat doen waar ze geen grip op heeft.
Regelmatige cyclus
In het begin verloopt de menstruatiecyclus meestal nog rommelig. De ene keer duurt de ongesteldheid drie dagen, de andere keer vijf dagen. Soms zitten er drie weken tussen de menstruaties, soms twee maanden. Er komt vanzelf regelmaat in, maar dat kan best een paar jaar duren. Als je dochter wel vanaf het begin regelmatig ongesteld wordt, is het goed om erop te letten dat dit zo blijft. Veranderingen in de cyclus kunnen soms een reden zijn om naar de huisarts te gaan (zie verderop).
Inhoud First Period Box ♡ Informatie boekje, maandverband, maandverband etuitje, toilettasje, wetwipes, kruikje, maskertjes, gezichtshanddoekje, deodorant, snacks, armbandje, desinfectiespray, scrunchie, etc.
Praten
Omdat meisjes al vanaf hun negende ongesteld kunnen worden, is het fijn als je dochter daarvoor weet wat menstrueren is en wat er gebeurt als je ongesteld wordt. Je kunt haar dit natuurlijk zelf uitleggen, maar misschien vind je het makkelijker om dit te doen aan de hand van het informatieboekje in onze First Period Box.
Dit is ook een goede aanleiding om eventueel met seksuele voorlichting te beginnen. Het hoeft natuurlijk niet allemaal in één gesprek, verspreid het liever. Zo worden de menstruatie en seks normale onderwerpen, waar je altijd over kunt praten. Dat maakt het voor haar makkelijk om er zelf over te beginnen als ze iets wil weten.
Praktisch
Heeft je dochter jouw maandverband of tampons wel eens in de badkamer zien staan, dan heeft ze vast ook al gevraagd wat het is. Vertel haar hoe ze het kan gebruiken als zij net als jij ongesteld wordt, en ook hoe ze het moet weggooien. In onze FPBox zit alvast een pak met maandverband. Tampons zijn voor de eerste menstruatie meestal niet favoriet en hebben deze dan ook bewust weggelaten. Het inbrengen kan in het begin best lastig zijn en het is allemaal al wennen genoeg. Bovendien kan het inbrengen en verwijderen van een tampon pijn doen als er nog weinig bloedverlies is. Als ze aan tampons toe is, kan ze ook beginnen met een variant met inbrenghuls.
Je kunt je dochter ook vast vertellen hoe vaak ze een schoon maandverband moet gebruiken en hoe ze haar vulva schoon houdt. Vertel haar dat ze hier geen zeep bij moet gebruiken, maar dat ze zich kan wassen met warm water. Bijvoorbeeld onder de douche of met een washand. Voor makkelijk in de schooltas hebben wij er wetwipes bij gedaan om zo toch fris te blijven. Vertel haar ook dat ongesteld zijn normaal is, en niet vies of iets om je voor te schamen.
Vraag je dochter of ze het toilettasje of het speciale maandverbandetuitje met een maandverband uit de FPBox en schoon ondergoed in haar tas wil. Dan is ze altijd voorbereid als ze op school of ergens anders voor het eerst ongesteld wordt.
Vertrouwenspersoon
Het kan zijn dat je dochter niet thuis is als ze voor het eerst ongesteld wordt, of dat jij en je partner aan het werk zijn. Vraag haar of ze iemand anders zou willen bellen als het zover is en jullie niet beschikbaar zijn. Wil ze bijvoorbeeld oma bellen, of naar de buurvrouw gaan, dan kun je die daar vast over inlichten. Vertel je dochter ook dat er op school een vertrouwenspersoon is naar wie ze toe kan gaan als ze daar behoefte aan heeft.
Naar de huisarts
Het op gang komen van de menstruatie is een gezond proces: de hormonen die nodig zijn om later kinderen te kunnen krijgen doen hun werk. Het ene meisje heeft er meer last van dan het andere en het kan heel erg verschillen wanneer de eerste menstruatie begint en hoe lang het duurt voordat de cyclus regelmatig is. Je mag erop vertrouwen dat het lichaam weet wat het doet en het vanzelf regelt. In sommige gevallen kan het goed zijn om met je dochter naar de huisarts te gaan:
♡ Als ze zestien jaar is en nog niet menstrueert.
♡ Als de menstruatiecyclus na drie jaar nog steeds onregelmatig is.
♡ Als de cyclus regelmatig was, maar toch weer onregelmatig wordt.
♡ Als de menstruatie langer dan zeven dagen duurt.
♡ Als de menstruatie niet vaker komt dan om de drie maanden.
♡ Als de buikpijn en/of het bloedverlies heel heftig is.
♡ Als je dochter niet ongesteld wordt en zwanger zou kunnen zijn.
♡Vermoedt de huisarts dat de menstruatie afwijkend verloopt en dat onderzoek verstandig is, dan kan hij je dochter doorverwijzen naar een gynaecoloog.
Vruchtbaarheid en anticonceptie
Al voordat je dochter gaat menstrueren en/of seks heeft, is het verstandig om het met haar over dit onderwerp te hebben. Ze kan immers al zwanger raken voordat ze voor het eerst ongesteld wordt. Leg haar uit waarom ze al vruchtbaar is voordat haar menstruatie begint. Vertel haar hoe ze kan voorkomen dat ze zwanger wordt en dat ze het jou kan laten weten als ze toe is aan seks met een jongen. Jullie kunnen dan samen naar de huisarts om te bekijken wat de beste anticonceptiemethode voor haar is. Ze mag ook alleen naar de huisarts gaan als ze dat liever wil, maar tot zestien jaar hebben meisjes toestemming van de ouders nodig om anticonceptie voorgeschreven te krijgen.
WHY. We stellen ons een wereldwijde gemeenschap van vrouwen voor die elkaar uplift, dichtbij en veraf. Daarom steunen we met een deel van elke aankoop goede doelen over de hele wereld.
- Wij hebben verschillende goede doelen en maatschappelijke initiatieven waar wij ons op richten, zoals o.a het beëindigen van geweld tegen vrouwen, onderzoek naar (borst)kanker, onderwijs voor vrouwen, milieubewustzijn. Deze inspanningen tonen de toewijding aan sociale verantwoordelijkheid en het creëren van positieve verandering in de wereld.
Mary Kay-producten zijn bekend om hun hoogwaardige ingrediënten, dermatologisch geteste formules, wetenschappelijke onderbouwing, veelzijdigheid en persoonlijke benadering.
Alle rechten voorbehouden | BabetteKeijzer.